Waarom de vier elementen nog steeds van belang zijn, in de wereld en in ons eigen dagelijks leven

Vele jaren geleden las ik hier eens een artikel over in een oud nummer van het (toen en nu nog steeds boeiende) tijdschrift Bres.
Het was in de tijd dat mijn inmiddels reeds lang overleden vader hierop geabonneerd was en al zijn gelezen nummers doorgaf aan mij…..totdat hij er niet meer was en ik zijn abonnement heb overgenomen.
In dat artikel van toen, ging het vooral over evenwicht…..evenwicht tussen het droge, het natte, het koude en het warme.
Er werd o.a. in beschreven waarom een aantal opvattingen uit de oudheid nog steeds geldig was in de toen (begin jaren ’90 van de vorige eeuw) “moderne tijd”.
En wel zó dat ik toentertijd graag een gedeelte van die informatie door wilde geven en dus “praktisch” moest vertalen om het daadwerkelijk creatief-uitvoerbaar te maken in mijn cursus “Tekenen en Schilderen vanuit de Elementen”.
En het bijzondere is: het is nog steeds relevant in ónze huidige tijd en situaties.
Dus eigenlijk is het tijdloos…..of ….liever gezegd…..iets van álle tijden….
Tekenen en schilderen vanuit de Elementen gaat over de wijze en oeroude symboliek van
de krachten, levenshoudingen, gevoelswaarden en denkrichtingen die Vuur, Aarde, Water en Lucht in zich herbergen. En vooral over het onderlinge evenwicht hiertussen en het creatief hiermee omgaan.
En tijdens de cursus vooral óók over plezier beleven in het bezig zijn met creatief uiten en vormgeven van deze kwaliteiten.
Want zeg nou zelf….vurig teken en schilderwerk ziet er nou eenmaal anders uit dan werk met duidelijk gestructureerde vormen, en ook heel anders dan stromend werk met geleidelijke overgangen of werk wat juist een luchtige indruk maakt. En hiertussen zijn allerlei onderlinge combinaties en overgangen mogelijk.
En evenwicht hierin aanbrengen leidt altijd tot meer harmonie en heling…..zónder dat het duf en saai zal worden, want…..waarschijnlijk heeft niemand ooit een precieze verdeling in zichzelf van exact 25% van alle vier de eigenschappen. Er zal altijd eigenheid in karakter en stemmingen blijven, maar binnen die eigenheid dan wel graag liefst zo harmonieus en evenwichtig mogelijk, toch?
Zin om daar op een leuke manier mee bezig te zijn? Kom dan 6 x op een vrijdagmiddag naar Boerderij “Werdandit’ om te ervaren wat het met je doet (informeer naar de mogelijkheden en kijk op http://www.sytskenijland.com/cursusaanbod.html#elementen voor actuele data)
Kosten: €111,- (bij meer dan 6 deelnemers €99,-
Adres: Boerderij ‘Werdandit’, Oude Dalfserweg 7, 8026PW Zwolle/Herfte
Met vriendelijke groet,
Sytske Nijland
Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s