“Intuïtief-Creatief”: mindful creëren…….gewonnen tijd voor jezelf!

 

Zou je weleens iets willen maken wat uit jouw diepste bron komt, zonder teveel plannenmakerij vooraf om iets te willen maken wat persé mooi moet zijn????

Dat kan, want zodra je je werk laat groeien onder je handen door er a.h.w. meditatief in op te gaan, brengt dit je al doende, helemaal in het hier en nu. Daardoor wordt het resultaat “je bonus”, in plaats van een doel met normen waaraan jij zou moeten voldoen.
Lijkt het je fijn om lekker te genieten van kleurovergangen en om zonder “moeten” of “prestatiedrang” te leren hoe je hierin iets kunt uitwerken door het accentueren van vormen, lijnen of beelden?

Tijdens “Intuïtief-Creatief” bijeenkomsten, mag je naar hartelust experimenteren met water- en acrylverf, klei, kleurpotlood, pastel- en vetkrijt en ook met textiele werkvormen. Zo zullen we o.a. een paar keer intuïtief schilderen op vliseline, waarna je deze werkstukken kunt laten uitgroeien tot een combinatie van: schilderij, wandkleed en collage. Het creatieve proces zal intuïtief zijn, doch kleur-en materiaal-technisch krijg je hierbij persoonlijk advies.

Dit werk ontstaat door op het geschilderde vlies, vrije composities te maken met (tijdschrift)plaatjes, eigen tekenwerk en/of foto’s en die te combineren met allerlei soorten stof, draden, lint, punchwol, angelinavezels, pailletjes, kralen, veertjes, ect. en als je wilt vooral ook met dierbare lapjes of ander materiaal waar een speciale persoonlijke herinnering aan verbonden is.

Toelichting bij de bijlagen:
Bijlage 1(“Beppe’s dream”): het enige plan-vooraf hierbij was dat ik er een stukje stof van een jurk van mijn oma in wilde verwerken, in kleuren die ik er bij vond passen.  De rest van de compositie is er, op het geschilderde vlies, stukje bij beetje omheen gerangschikt en erop genaaid, geplakt en gepunched. Net zolang totdat het “af” voelde en het dierbare lapje, na bijna een halve eeuw in een doosje gelegen te hebben, nu een voor mij zinvol plekje heeft gekregen.

Bijlage 2 (“Textere”): Het uitgangspunt was een vrouwenfiguur dat ik uit een beschadigd intuïtief schilderij had geknipt, waarna ik haar op geschilderd vlies heb bevestigd met de gedachte “er iets nieuws van te maken”. Vervolgens allerlei probeersels gedrapeerd met lapjes, waardoor uiteindelijk haar jurk ontstond. De achtergrond kreeg vorm door net zolang met de verschillende materialen te schuiven en te rangschikken, tot ik er een blij-tevreden gevoel over kreeg. Het knoop-vlecht motief aan weerszijden, groeide al doende met punchnaald en alpaca-wol, letterlijk onder m’n handen. (Ik maakte op een kladje een ontwerpje…..het uiteindelijke vlechtwerk werd heel anders……gaat dat in ons leven niet vaak ook zo?).

Dat wat je maakt, heeft doorgaans vanalles met jezelf te maken, evenals je eigen oordeel “mooi” of “lelijk” dat je er over velt.
Zolang je het eindresultaat in dit soort werk vooropstelt en najaagt………lijkt het juist vaak niet te lukken.  Zodra  je dat los kunt laten en helemaal bezig bent met het maken zélf (ongeacht of het abstract of figuratief wordt), kun je ervaren dat het áltijd goed is.  Ook gejaagdheid om snel resultaat te boeken is een belemmerende factor…..als je “Mindful” in het doen-zelf opgaat, zorgvuldig te werk gaat en haast om iets af te krijgen geen rol meer speelt, zal het je energie geven, terwijl “snel nagejaagde resultaten” je uiteindelijk energie kunnen kosten.
Iedereen kan op geheel eigen wijze, met dit soort materialen, textielcollages maken….je doet het alleen niet “eventjes”, het vraagt aandacht, geduld en zorgvuldigheid en wordt daardoor een investering in jezelf, waar je erg blij van kunt worden.

De cursus Intuïtief-creatief bestaat uit 8 bijeenkomsten die je gelegenheid bieden om op het spoor te komen van je eigen manier van “scheppen”  en plezier te hebben in het bezig zijn zélf!

Meer informatie: Tel. 038 – 4219610, Email: sytske.nijland@gmail.com, Website: www.sytskenijland.com

Met vriendelijke groet en glimlach,

Sytske Nijland

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s