Mandala Story

EEN VERHAALTJE OVER  MANDALA’S:

Mandala is een Sanskriet woord voor cirkel. Het gaat dus om een ronde kunstvorm, waarbij er samenhang is tussen middelpunt en cirkelrand. De cirkel is van oudsher een symbool van eenheid, volmaaktheid en harmonie. Een afspiegeling van kosmos en natuur. Van heel groot, zoals de vorm van planeten en hun banen, tot heel klein, zoals een cel met celkern.

Ook in vele vruchten, paddestoelen, bloemvormen ect. kunnen we het mandala-principe herkennen. Bij een dwarsdoorsnede van een vrucht, zien we per soort een eigen, speciale groepering rond het centrum. Bij bloemen eveneens, elk in de vorm en met het aantal blaadjes dat bij hun soort past,  zo ontwikkelen  b.v. rozen zich vanuit een 5-deling en lotus-en lelie-achtigen vanuit een 6-deling. En zijn er geen mooie vorm-overeenkomsten tussen de lagen van een ui, de jaarringen van bomen en de kringen die je in het water ziet als je er een steentje ingooit?

In de rondgaande beweging van een draaikolk zien we de aanzuigende kracht van het centrum. Daar binnenin stulpt de kracht om en wordt weer uitgestraald naar de rand.  Zo’n natuurlijke spiraalverhouding (van steeds kleiner naar ’t centrum toe en steeds wijder naar de cirkelrand in de z.g. gulden snede verhouding), vinden we o.a. ook in een wervelstorm,  in de rotatie van een zwart gat,  maar ook in ’t klein in slakkenhuizen,  in bloemharten en DNA patronen. Zo is eigenlijk de gehele natuur een grote inspiratiebron voor mandalatekenen, vanuit een diep respect voor de wetmatigheden in de Schepping, waarin alles en iedereen mee resoneert in de ‘golflengte’ die de bedoeling is.

Vanaf de tijd dat de mens een spoor van zichzelf wilde achterlaten, zoals b.v. in grottekeningen, zijn er ook mandala’s gevonden.

Enkele voorbeelden van landen en culturen waarbinnen we de mandala-vorm veel zien: Tibet, Nepal, India, Indianen (medicijnwiel), Boeddhistische, Hindoeïstische, Brahmaanse- en Islamitische kunst, rosetvensters in Christelijke kerken en kathedralen en in vele vormen van volkskunst. De mandala is een universele manier van de mens om zichzelf via symbolen uit te drukken, vanuit een aangeboren behoefte naar heelwording en eenheid. Het is niet verwonderlijk dat juist in deze tijd met z’n eenzijdige nadruk op wetenschappelijke bewijsbaarheid en verstandelijke ontwikkeling, de belangstelling voor de Mandala weer groeit. Het kan nl. een weg zijn om herstellend te werken op het evenwicht tussen verstand en gevoel, linker-en rechter hersenhelft,  het aardse én het spirituele in jouzelf als mens.

Er zijn vele manieren om Mandala’s te maken, o.a. borduren, schilderen, boetseren,  (volks)dansvormen, tekenen, houtsnijden ect.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan (goed mengend) kleurpotlood. Naast het ontwerpen van je Mandala’s  in patronen die al doende onder je handen ontstaan, is het sluierend, mengend kleuren, laagje over laagje, een mindful, meditatief en onthaastend proces. Voor de kleurtechniek geldt: oefening baart kunst, lekker tijdens  “tijd voor jezelf”.

Tekenend en kleurend zijn er vele soorten mandala’s te maken: van heel intuïtief, tot zuiver geometrisch en vele vormen daartussen, zoals b.v. roset-mandala’s, die je opzet m.b.v. een aantal hulp assen.

Voor sommigen is alleen al het inkleuren van voorgedrukte  Mandala kleurplaten een heerlijke ontspanning, die rust geeft in het hoofd. Echter, het zélf leren opzetten   van verschillende  Mandala’s  en deze eigen ontwerpen  kleurrijk uitwerken, voelt  nog veel meer als een soort voedende zelfinvestering.

Zin om aan de slag te gaan?

Er kunnen Mandalacursussen voor beginners of gevorderden gevolgd worden in Boerderij “Werdandit” , Oude Dalfserweg 7, 8026 PW Zwolle/Herfte. Zie www.sytskenijland.com of bel 038-4219610 of mail sytske.nijland@gmail.com

Vriendelijke groet en glimlach,

Sytske Nijland-Wijnterp

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Mandala Story

  1. Hanneke zegt:

    Interessant verhaal, dank voor het delen!!

  2. Rick zegt:

    Mooie uitleg! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s