Hoe tekenen helend kan zijn.

Lieve lezer,

Hoe zou tekenen helend kunnen zijn?

Al sinds mensenheugenis, hebben we tekeneningen gebruikt als een van de manieren om ons te uiten en een zichtbaar spoor van onszelf achter te laten.
Vanaf onze prille kindertijd, doen we dit graag, veel en heel spontaan.
Dan komt er ergens, meestal tijdens onze schoolloopbaan, bij velen van ons een “knik” in het creatieve deel van onze ontwikkelingsweg. Soms gaat dit zover dat we ervan overtuigd raken toch niet te kunnen tekenen en schilderen, waardoor we het niet meer durven en jarenlang geen potlood en penseel meer aanraken. Terwijl we de nadruk wat eenzijdig (laten) leggen op verstandelijke ontwikkeling, merken we aanvankelijk het gemis misschien niet eens.
We zijn erg druk bezig met ons neerzetten in de buitenwereld, en met het zelf vanalles willen beleven in die buitenwereld.

We bereiken misschien een en ander op maatschapelijk gebied en kunnen daardoor zelf ook vanalles ondernemen en consumeren. Maar soms dringt zich ineens de vraag op: is dit nou alles? Moet ik het zoeken in meer werken, meer vakanties, meer kopen of in het herhalen van uitstapjes? In steeds meer van hetzelfde, of is er daarnaast nog een andere manier om te ervaren dat het leven waardevol, boeiend, mooi en zinvol kan zijn?
Daarvoor zullen we dan naast ons van-alles-willen-genieten-in-de-buitenwereld….. onze avontuurzin en onderzoekingsdrang, tevens naar binnen moeten richten.
Daar zijn verscheidene wegen voor en kunstzinnig bezig zijn is daar zeker een van, want het gevoel van “lekker in je vel zitten” en tevreden met het leven zijn, hoe moeilijk je het soms ook kunt hebben, heeft veel te maken met hoe we onszelf tegen komen in onze creatieve expressie.

Zo bestaat er een manier van tekenen die je helpt zichtbaar te maken, wat uit je diepste bron komt. Die je helpt om de verborgen rijkdom en wijsheid in jouw manier van met vormen, lijnen, kleuren en beelden omgaan, te vertalen en zodoende bewust te maken, waarna je met speciaal hierop gerichte tekenoefeningen, stap voor stap je eigen energie en je beeldend vermogen, leert stimuleren en ontwikkelen.
Als je op papier gaat beschikken over meer vorm- kleur- en stuurkracht, zullen deze kwaliteiten geleidelijk aan door gaan werken in je dagelijks leven waardoor je vanuit een beter gevoel van eigenwaarde, minder kwetsbaar zult zijn.
Wanneer je je aandacht verlegt van het louter focussen op je problemen en ziektes naar het focussen op daarnaast ook mooie klanken, kleuren, ritmes en zinvolle vormen, ga je sterker in je schoenen staan en sta je meer open voor helende processen en/of aanvaarding van wat er is.
Helend-tekenen als een soort gemakkelijk receptenlijstje van teken-en schilder oefeningen tegen bepaalde kwalen, bestaat natuurlijk niet. Wel kan het helpen om het leven zelf bewuster te gaan leven, contakt met je zintuigelijke waarneming intenser maken, zelf kunstenaar worden, want iedere kleur, lijn en elke vorm heeft als een zichtbaar spoor iets met jezelf te maken. Het gaat om het wakker maken en bevrijden van de energie en de creatieve vermogens die jij in je hebt.

Helend gaan tekenen?

Dit kan op Boerderij “Werdandit”, Oude Dalfserweg 7, 8026 PW Zwolle. Zie voor meer informatie: www.sytskenijland.com

Met vriendelijke groet,

Sytske Nijland
Boerderij “Werdandit”
Oude Dalfserweg 7
8026 PW Zwolle
038-4219610

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s